miercuri, 2 decembrie 2009

Pentru cei ce inca mai cred ca aceasta criza e criza; si ca s-a terminat

Angela Merkel, îngrijorată: „Suntem într-o situaţie critică“


"Suntem într-o situaţie critică", a avertizat cancelarul german Angela Merkel, într-un discurs radiodifuzat, dezvăluindu-le germanilor că Executivul său trebuie să ia măsuri urgente pentru evitarea unei noi crize financiare. Băncile germane vor continua să aibă pierderi şi în 2010 şi trebuie "ajutate" iarăşi cu bani publici, în timp ce 53% din marile companii industriale nu au acces la credite.

Aceasta este imaginea sumbră a economiei germane, la două luni de când creştin-democraţii (CDU), conduşi de Merkel, au câştigat un nou mandat în fruntea ţării, alături de un nou partener de guvernare (liberali - FDP). Uşoara creştere a exporturilor în septembrie 2009 (3,8% faţă de august) nu va putea diminua scăderea cu 15% a exporturilor Germaniei, primul exportator mondial în 2007 şi 2008. Deşi au beneficiat de circa 480 miliarde euro de la buget pentru evitarea efectelor crizei financiare, băncile germane nu s-au grăbit să crediteze agenţii economici. Firmele au supravieţuit, de-a lungul lui 2009, datorită celor 70 miliarde din planul de stimulare a economiei, menit să evite concedierile.

După un an de recesiune, patronatele se revoltă că nu au acces la credite. "În primul rând, băncile care au o mare responsabilitate (privind evitarea unei noi crize - n.r.), pentru că la ele este rădăcina crizei economice şi financiare", a acuzat un document al Federaţiei Industriilor Germane (BDI), citat de Reuters.

Mai mulţi bani, dar tot către bănci

Soluţia propusă de Merkel pentru deblocarea creditării va consta în achiziţia de obligaţiuni "toxice" de la bănci, în valoare de 10 miliarde euro. Guvernul speră ca, prin această măsură, bancherii să pună la dispoziţia doritorilor de credite circa 100 miliarde euro. Pentru a înlesni creditarea, Berlinul va numi un responsabil special cu negocierea creditelor între bănci şi companii, care va fi asistat de alţi 16 oficiali cu atribuţii similare, numiţi de fiecare land.

Totuşi, s-ar putea ca nici acest gest al Berlinului să nu fie suficient în a învinge temerile băncilor şi să vină prea târziu pentru mii de companii "al căror declin drastic al vânzărilor încă nu a fost consemnat în contabilitate", avertizează Volker Treier, economist şef la Camera de Comerţ şi Industrie a Germaniei (DIHK).

Şomaj inevitabil şi dacă economia va creşte

În 2010, expiră programele de păstrare a angajaţilor, dar cu program redus de muncă, finanţate de Guvern în 2009 (an electoral). În aceste condiţii, "chiar dacă economia creşte cu 1,5% cum se prevede, companiile nu vor putea evita concedierile", consideră un economist la DekaBank, citat în Der Spiegel. Astfel, se va confirma previziunea Angelei Merkel, făcută în Bundestag la învestirea noului său cabinet, că de-abia la anul "recesiunea va lovi din plin Germania".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu