luni, 3 august 2009

Telegrama papei Benedict al XVI-lea privind atacurile anticreştine din Pakistan

RV 03 aug 2009. Papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat "adânca mâhnire" pentru "tragica ucidere de bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi" şi pentru "imensa distrugere" provocată zilele trecute de "atacurile fără sens" în dauna comunităţii creştine pakistaneze din oraşul Gojra. În telegrama semnată de cardinalul secretar de Stat Tarcisio Bertone şi trimisă episcopului de Faisalabad, mons. Joseph Coutts, Sfântul Părinte şi-a afirmat în acelaşi timp apropierea spirituală faţă de cei care suferă din cauza acestei violenţe fără limite, ce a dus la moartea a cel puţin opt persoane.

"În numele lui Dumnezeu", se citeşte în telegramă, Papa cere tuturor "să renunţe la instrumentul violenţei care aduce atâta suferinţă şi să întreprindă calea păcii". În acelaşi timp, Succesorul lui Petru cere comunităţii creştine din Pakistan să depună eforturi "pentru a contribui la construirea unei societăţi care, bazată pe simţul adânc al încrederii în valorile umane şi religioase", să fie caracterizată "de respectul reciproc al tuturor membrilor ei".

Comunitatea creştină a hotărât să protesteze paşnic prin închiderea propriilor şcoli timp de trei zile începând de luni. Orăşelul din statul Punjab este acum sub controlul poliţiei pakistaneze în timp ce sute de persoane ar fi arestate în urma atacurilor sângeroase împotriva creştinilor comise vinerea şi sâmbăta trecută. La rândul său, guvernatorul statului Punjab, Shahbaz Sharif, a anunţat despăgubiri în valoare de 500.000 de rupii – circa 4.000 de € - pentru rudele victimelor. În timpul atacurilor comise de fundamentaliştii islamici au fost incendiate cel puţin 50 de case de creştini, în timp ce mii de credincioşi au fugit ca să scape cu viaţa din faţa masacrului declanşat de falsa acuză de blasfemie a Coranului din partea unui creştin. Între victimele acestui act de barbarie, se află şi un copil creştin de şapte ani.

Violenţele de la Gorja reprezintă, din nefericire, doar episodul cel mai recent dintr-o serie de atacuri împotriva minorităţii creştine din Pakistan. Pe de altă parte, deşi sunt comise de grupări extremiste, asemenea fapte teribile îşi găsesc deseori pretextul în legislaţia pakistaneză despre blasfemie, după cum subliniază nunţiul apostolic în Pakistan, mons. Adolfo Tito Yllana, contactat telefonic la Islamabad de redacţia centrală:
• "Noi îndurăm aici o adevărată persecuţie din cauza legii despre blasfemie. Dar toţi ştiu că această lege este folosită pentru a ataca minorităţile, precum cea creştină. Pun în act prigoana acuzând creştinii de blasfemie. În rândul şefilor religioşi este unul care începe să strige: 'aceştia sunt necredincioşii, trebuie să-i eliminăm, să-i ucidem pentru că ei au comis acte de profanare...'. Totul este inventat, niciuna din acuzele lansate împotriva creştinilor nu este justificată, nici aceasta din urmă! Noi avem de suferit, dar nu este prima dată. Nu e vorba de o chestiune religioasă, ci de lipsa de omenie a unui grup care vrea să supună un grup minoritar".

Este o Biserică martiră, cea din Pakistan...
• "E adevărat, din păcate. Sufăr mult. Sunt dezamăgit şi sufăr mult din această cauză, dar este o mare mângâiere când am auzit spunând pe un creştin a cărui casă a fost incendiată: 'Să sperăm că Dumnezeu îi va lumina ca să vadă calea cea bună'. Aceste cuvinte sunt mai tari decât o predică! În mijlocul atâtor suferinţe, cel puţin s-a păstrat spiritul creştin în inima oamenilor care suferă".

Vreţi să transmiteţi un cuvânt, să-i spunem un apel, celor care ne ascultă în locuri atât de îndepărtate de Pakistan?
• "Aş face doar un apel la solidaritate, la solidaritate în rugăciune pentru că suntem convinşi că această suferinţă o putem depăşi numai prin rugăciune. Eu ştiu că nu există niciun rău atât de puternic încât să nu poată fi doborât de rugăciune. În plus, cer să nu fie uitată mica Biserică, minoritară, care stă mai departe aici să mărturisească credinţa noastră chiar cu preţul vieţii. Vom fi întotdeauna bucuroşi şi mândri de a fi creştini!".

SURSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu