vineri, 7 august 2009

DIICOT: Traficanţii de ovule, sectanţi din Israel

Procurorii susţin că incestul poate fi una dintre consecinţele frecventării clinicii Sabyc de către membrii unei comunităţi restrânse.
Curtea de Apel Bucureşti a respins, joi, recursurile medicilor Natan Lewit şi Genia Zisking de la clinica Sabyc, care au cerut să poată părăsi ţara, dar şi recursul DIICOT, prin care procurorii au solicitat arestarea doctorilor israelieni. Procurorul DIICOT care se ocupă de cazul clinicii acuzate că făcea trafic de ovule a spus că persoanele care veneau pentru fertilizare făceau parte dintr-o comunitate restrânsă, ultrareligioasă, pentru care demografia este foarte importantă, după cum relatează NewsIn. Procurorul a mai susţinut că cei doi medici îşi desfăşurau activitatea de nouă ani în România, „sub patronatul celor doi rabini“, fără a preciza despre cine este vorba. El a mai punctat faptul că aceste practici, combinate cu faptul că din ovocitele recoltate de la o singură femeie se puteau naşte între 3 şi 5 copii, puteau duce la situaţia unui eventual incest în viitor.
În replică, avocatul apărării a spus că procurorul ar trebui să se ferească de astfel de aprecieri legate de apartenenţa religioasă a unei persoane.
Cei doi medici din cazul Sabyc, lăsaţi în libertate săptămâna trecută prin decizia Tribunalului Bucureşti, au cerut joi instanţei nu numai să nu fie arestaţi, dar şi să li se ridice interdicţia de a părăsi ţara, motivând că sunt personalităţi ale lumii medicale israeliene şi mondiale. Clinica Sabyc a mai fost implicată în câteva scandaluri legate de transplant, de-a lungul celor zece ani de funcţionare. În 2002, Sabyc a făcut obiectul unui scandal în Israel, când rabinul-şef a luat atitudine în privinţa fertilizării evreicelor cu ovule străine. În 2005, Ministerul Sănătăţii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei în legătură cu traficul de embrioni umani, însă patronul clinicii, Miron Harry, a negat orice implicare. Clinica a fost înfiinţată de o familie de medici israelieni în 1999 şi, oficial, a făcut până acum aproximativ 2.000 de inseminări artificiale. De serviciile ei au beneficiat sute de cupluri, în special din Israel şi din Germania, care au plătit între 10.000 şi 15.000 de euro.

SURSA

Un comentariu:

  1. Autoritatile noastre puteau sa intre
    in salonul de consultatii si tratamente, intr-un mod mai civilizat.
    Exista norme de etica...

    RăspundețiȘtergere