miercuri, 14 octombrie 2009

Comuniştii moldoveni ies din cuvântul Moscovei (ca si cum ar avea vreo legatura Rusia cu comunismul)

Comentariul meu.
Scriam undeva ca principalul actor din spatele miscarilor ce au avut loc in Basarabia este chiar Rusia. Acum se vede putin asta.

Deşi Dmitri Medvedev şi-a arătat susţinerea pentru candidatul democrat la preşedinţia Moldovei, comuniştii nu renunţă la luptă şi vor să provoace anticipate în 2010, cu riscul de a prelungi criza politică şi economică.
Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a declanşat campania Partidului Comuniştilor pentru alegerile anticipate, pe care fosta putere de la Chişinău încearcă să le provoace opunându-se alegerii unui nou preşedinte. Voronin a vizitat, luni, organizaţia PCRM din oraşul Nisporeni, unde i-a anunţat pe membrii partidului să se pregătească pentru anticipate. Fostul preşedinte a spus că singura cale de evitare a alegerilor ar fi fost constituirea unei coaliţii de centru-stânga, însă negocierile purtate în acest sens cu liderul democrat Marian Lupu şi cu cel al Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, au eşuat. Într-o rezoluţie adoptată la Nisporeni, comuniştii şi-au propus să nu permită „ca acţiunile antisociale să ia amploare, să evite o catastrofă socială, să creeze un viitor decent pentru Republica Moldova şi poporul ţării”. Potrivit Unimedia, la începutul acestei luni, Mark Tkaciuk, eminenţa cenuşie a comuniştilor, a anunţat mai multe organizaţii teritoriale ale PCRM despre iminenţa anticipatelor.

Alianţa pentru Integrare Europeană a contracarat încercările comuniştilor de a sabota alegerile prezidenţiale. Astfel, deputatul Ion Pleşca, preşedintele Comisiei de alegere a preşedintelui, a precizat că alegerile se vor desfăşura cu un singur candidat, în persoana lui Marian Lupu, chiar dacă PCRM nu va propune un contracandidat la funcţia de şef al statului. Chiar şi aşa, Lupu are nevoie de opt voturi comuniste pentru a obţine majoritatea de 61 de voturi. Lupu a obţinut o susţinere importantă din partea preşedintelui rus Dmitri Medvedev, care s-a aflat la Chişinău la finalul săptămânii trecute, şi a cerut deputaţilor comunişti să nu provoace anticipate, pentru a permite ieşirea mai rapidă din criza politică şi economică. La fel, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a arătat că o nouă cursă electorală ar duce la întreruperea reformelor declanşate de
noua putere şi nu ar fi pe placul organismelor financiare internaţionale care urmează să crediteze Republica Moldova.

Anticipatele pot aduce o nouă înfrângere pentru PCRM, nu doar pe fondul erodării imaginii lui Voronin, ci şi din cauza posibilei apariţii a unui nou partid de orientare comunistă, care ar disipa voturile formaţiunii lui Voronin, scrie presa moldoveană. Numele vehiculate pentru conducerea noului partid sunt cel al lui Aleksandr Lomakin, fost candidat independent la legislative sub sloganul „Proletari din toate ţările uniţi-vă”, şi cel al Maiei Laguta, organizatoarea recentelor proteste ale pensionarilor împotriva primarului liberal Dorin Chirtoacă.

Dispută Ghimpu-Medvedev
Ministerul de Externe rus a reacţionat faţă de interpretarea „unilaterală” oferită de preşedintele Mihai Ghimpu asupra discuţiilor purtate vineri cu omologul rus Dmitri Medvedev. Potrivit diplomaţiei ruse, Medvedev nu a condiţionat soluţionarea conflictului transnistrean de neaderarea Moldovei la NATO, ci a precizat că Moscova ar garanta un eventual acord Chişinău-Tiraspol, iar retragerea trupelor ruse „depinde direct de paşii concreţi” în găsirea unui compromis.

Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu