marți, 12 ianuarie 2010
Crestin in China: Episcopul Leo Yao Liang, un drept încercat ca aurul în cuptor
Comentariul meu: Poate ca a venit timpul sa nu ne mai consideram motzul crestinismului, noi Europa. In lume, din ce in ce mai tare, se vadeste o Biserica a sfintilor: in Africa, in Asia, in tinuturi nestiute de noi. Poate ca Gauguin avea dreptate cand spunea ca o piatra ne atarna de gat si anume VanitateaSpirituluiEuropean.
„Sufletele celor drepţi sunt în mâna lui Dumnezeu iar chinul nu se va atinge de ei”: cu acest citat, luat din cartea Înţelepciunii, un comunicat vatican a amintit luni 11 ianuarie figura mons. Leo Yao Liang, episcop coadiutor al diecezei de Siwantze (Chongli- Xiwanzi), în provincia de Hebei în China continentală decedat pe 30 decembrie la vârsta de 86 de ani.
Prelatul se născuse pe 11 aprilie 1923 în satul Gonghui, în districtul Zhangbei. Hirotonit preot la 1 august 1948, a activat ca vice-paroh în diferite parohii ale diecezei până când - relevă comunicatul - a fost împiedecat să exercite slujirea preoţească şi a fost constrâns să-şi câştige cele necesare pentru trai cultivând zarzavaturi şi vânzând lemne. În 1956 a fost condamnat la munci forţate pentru că a refuzat să adere la mişcarea de independenţă a Bisericii Catolice de Papa. Doi ani mai târziu a fost condamnat la închisoare pe viaţă, tot pentru „aceeaşi crimă”, aceea de a fi voit să rămână fidel episcopului Romei şi Bisericii universale. A fost eliberat în 1984 după aproape 30 de ani de închisoare. Consacrat episcop pe 19 februarie 2002, în iulie 2006 a fost din nou sechestrat de poliţie în urma sfinţirii unei noi biserici în districtul Guyuan, şi a rămas alte 30 de luni în închisoare.
Odată eliberat, dar mereu sub strictă supraveghere, a putut să se ocupe de problemele diecezei în ciuda tuturor dificultăţilor. La Liturghia duminicală celebrată de el participau în fiecare săptămână peste o mie de credincioşi.
După moartea mons. Yao - continuă comunicatul - autorităţile civile au interzis comunităţii catolice să-l pomenească şi să-l onoreze cu titlul de „episcop”, impunând să se folosească denumirea de „păstor clandestin”. În dimineaţa zile de 6 ianuarie, mii de credincioşi, veniţi din diferite părţi ale ţării, au participat la funeraliile sale în ciuda controalelor poliţiei şi zăpezii abundente, demonstrând astfel - precizează comunicatul - că mons. Yao a fost cu adevărat bunul păstor, care îşi dă viaţa pentru oile sale. Amintindu-i şi pe ceilalţi 6 episcopi morţi în 2009, comunicatul vatican termină cu citatul luat din cartea Înţelepciunii 3, 1-6: „Chiar dacă în faţa oamenilor au trecut drept pedepsiţi, nădejdea lor i-a dus la nemurire. Pentru o pedeapsă uşoară vor primi o răsplată mare, căci Dumnezeu i-a pus la în cercare şi i-a găsit vrednici de el. I-a încercat cum se încearcă aurul în cuptor şi i-a primit ca pe o jertfă de ardere de tot”.
RadioVaticana
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu