miercuri, 13 ianuarie 2010

Exodul creştinilor din Israel

Vorbind Corpului Diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, Benedict al XVI-lea a repropus situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu care, „loviţi în diferite maniere, inclusiv în exercitarea libertăţii religioase, părăsesc ţara propriilor străbuni”. Sfântul Părinte a îndemnat încă o dată la dialog între israelieni şi palestinieni, iar de la Ierusalim s-a înălţat încă o dată, cu forţă, vocea patriarhului latin de Ierusalim, Fouad Twal, care a amintit cele două situaţii dramatice ce aduc majore suferinţe: absenţa păcii şi emigrarea creştinilor. „Pacea nu a ajuns încă, în ciuda eforturilor, a promisiunilor, a vizitelor făcute de atâtea instituţii ţi lideri internaţionali”, a explicat patriarhul. „Nu dorim ajutoare – a spus – ci coresponsabilitatea Bisericilor din lume faţă de Biserica mamă din Ierusalim. De viitorul acestui oraş va depinde viitorul întregului Orient Mijlociu. „Suntem obosiţi – a spus în încheiere – nu mai vrem nicio vărsare de sânge, nu mai vrem ură, violenţă, ci dorim pace şi reconciliere”.
Este de semnalat şi faptul că patriarhul Twal îl va însoţi pe Benedict al XVI-lea în vizita la Sinagoga din Roma, duminică 17 ianuarie. Lucrările din programul de dimineaţă vor continua cu intervenţia nunţiului apostolic, mons. Antonio Franco, referitoare la colocviile dintre Sfântul Scaun şi Israel privind „lucrarea la un acord legat de articolul10, paragraful 2, al „Acordului Fundamental”.
„După ultima plenară, în prima reuniune de lucru a Comisiilor bilaterale – a afirmat mons. Franco – am elaborat o listă de teme referitoare la chestiunile fiscale. Fiecare delegaţie s-a angajat să prezinte textele pe care ar dori să le introducă. Au fost clarificate anumite echivocuri care nu ne-au permis să lucrăm în cel mai bun mod. În prezentarea sa, nunţiul a reafirmat că „Biserica nu doreşte privilegii, ci doar să poată trăi şi continua misiunea sa în Israel”.

RadioVaticana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu